Google Analytics

Acupunctuur

Acupunctuur is een behandelmethode uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Deze eeuwenoude geneeskunde is gebaseerd op het inzicht dat lichamelijke en psychische klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. De Traditionele Chinese Geneeskunde heeft daarbij een duidelijk holistisch uitgangspunt; lichaam en geest worden als een eenheid gezien.

Yin en Yang
In het traditionele Chinese denken bestaat het universum uit een kringloop van de levensenergie Qi. Qi bestaat uit twee tegengestelde krachten: yin en yang. Hoewel ze tegengesteld zijn kunnen ze niet zonder elkaar. Ze hebben elkaar nodig om te bestaan. Yin staat voor het vrouwelijke principe en yang voor het mannelijke principe.

Voor een gezond functioneren van de mens is het belangrijk dat yin en yang harmonieus met elkaar samenwerken. Immers, ook wij mensen bestaan uit yin- en yangenergie. Onze gevoelens, onze gedachten en onze lichamelijke conditie zijn allemaal het resultaat van de wisselwerking russen deze twee krachten.

Het evenwicht tussen yin en yang kan verstoord worden door allerlei factoren, bijvoorbeeld door verandering in de omgeving of door grote emotionele druk. Ook het voedingspatroon en de levensstijl kunnen het evenwicht verstoren. Als yin en yang langdurig uit balans zijn kan een ziekte ontstaan.

De naalden
De behandeling met acupunctuur zorgt ervoor dat de energiehuishouding weer in balans komt. Tijdens een behandeling plaats ik dunne naaldjes op bepaalde acupunctuurpunten. Deze acupunctuurpunten bevinden zich op de meridianen in het lichaam.

Meridianen zijn de banen waarlangs de levensenergie in het lichaam circuleert. Door de manier waarop het naaldje wordt aangebracht beïnvloedt hij de energiestroom van die meridiaan. Zo kan ik de energiestromen in uw hele lichaam reguleren, waardoor:

  • een betere doorstroom van energie ontstaat;
  • een energieblokkade verdwijnt;
  • de hoeveelheid energie toeneemt of wordt verplaatst;
  • de kwaliteit van de energie verbetert.

De naaldjes blijven ongeveer twintig minuten zitten. De meeste mensen voelen zich na een acupunctuurbehandeling heerlijk loom en moe. Soms ontstaat een zwaar gevoel in het behandelde deel van het lichaam. Dat is normaal en het trekt vanzelf weg. Deze reacties worden na een paar behandelingen minder sterk.

Om het effect te vergroten van de behandeling kan ik tijdens de behandeling gebruik maken van:

  • moxa: bijvoetkruid dat , aangebracht op de naald of de huid, wordt verwarmd.
  • Cupping: op bepaalde punten op uw lichaam worden verwarmde glazen bollen (cups) aangebracht.

Als om een bepaalde reden geen naaldjes gebruikt kunnen of mogen worden kan ik veelal op een andere manier de punten stimuleren denk bijvoorbeeld aan acupressuur.

De behandeling kan worden aangevuld met massage, kruidentherapie of een voedingsadvies.